AKTUELNO

Milutin Ilić, potpredsednik Peticionog odbora za povlačenje priznanja Kosova u Vladi Češke Republike rekao je da je 6. februara 2008. godine Parlament Češke Republike usvojio rezoluciju i preporučio Vladi da se vrati u okvir rezolucije 1244 i da ne priznaje Kosovo.

Nebojša Krstić rekao je za "Novo jutro" Televizije Pink da je problem Kosova najveći problem nacionalni, državni i najmaligniji koji država danas ima.

- Zbog toga svi ovi napori da se to na neki način reši, svaki susret između predsednika Vučića i evropskih lidera, predstavnika Evropske unije ili lidera evropskih zemalja, kao što je bilo juče sa gospođom Merkel, ili pre neki dan sa predsednikom Bugarske, zemlje koja predsedava Evropskom unijom i ponovni današnji sastanak, u Sofiji, izuzetno je važan - ističe Krstić.

Kako kaže, što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, susreti između predstavnika Prištine i državnih organa Srbije u kontekstu dijaloga su izuzetno važni i dobro je da se razgovara.

Foto: Printscreen

- Dobro je da se razmenjuju ideje. Mislim da posle sastanka Vučić - Merkel na kom se razgovaralo i o temama vezanim za rešavanje Kosova ima tema koje treba analizirati i o kojima treba razgovarati. Mislim da je Balkan teritorija bremenita sukobima i potencijalnim sukobima, kao i nezalečenim ranama. Svaki razgovor je koristan - rekao je Krstić.

On dodaje da je bolje da sto godina razgovaramo, nego da pet minuta ratujemo.

- Prijateljski je gest što se građani Češke protive nezavisnosti Kosova. Ja sam im na tome lično zahvalan. U principu susreti kao što je ovaj danas, sa svim liderima zemalja zapadnog Balkana i sa predstavnikom teritorije, da kažemo, Kosova, je vrlo koristan jer je dobro da razgovaramo i vodimo dijalog, da vidimo da li postoje neke stvari oko kojih se slažemo, u moru onih u kojima se ne slažemo i svaki takav susret pozdravljam - objašnjava Krstić.

Milutin Ilić, potpredsednik Peticionog odbora za povlačenje priznanja Kosova u Vladi Češke Republike pokazao je papir koji je prepis originalne odluke Parlamenta Češke Republike.

Foto: Printscreen

- Radi se o rezoluciji od 6. februara 2008. godine gde je Parlament Češke Republike usvojio rezoluciju i preporučio Vladi da se vrati u okvir 1244 rezolucije i da ne priznaje Kosovo. Nesrećnim sticajem okolnosti 21. maja Vlada, takva kakva je Mireka Topolaneka odlazi u jedno malo mesto - Teplice na severu Češke, održava vanrednu sednicu i na toj sednici, ignorišući odluku Parlamenta, donosi odluku da prizna Kosovo - istakao je Ilić.

Kako kaže, Češka Republika je priznala Kosovo uprkos rezoluciji Parlamenta, i to nije kršenje zakona, jer u Češkom zakonu postoji mogućnost da oni ignorišu rezoluciju.

- Sada je aktuelno to da se okupila jedna inicijativa iz koje je iznikao Peticioni odbor gde smo mi debatovali o tome i doneli odluku da krenemo sa peticijom Vladi i Parlamentu Češke Republike o razmišljanju na temu povlačenja priznanja Kosova. Za to je po češkom zakonu potrebno 10 hiljada potpisa. Mi smo tek na početku. U kvantitativnom smislu neki važni poslanici su već to potpisali - objašnjava Ilić.

Vaclav Dvoržak, režiser i potpredsednik Peticionog odbora za povlačenje priznanja Kosova u Vladi Češke Republike rekao je da se predsednik Zeman izjasnio kao protivnik priznanja Kosova.

Foto: Printscreen

- On je rekao da je to bila velika greška tadašnje Vlade. Deset godina imamo internet stranicu Kosovo online koju vodimo i na te internet novine stavljamo razne članke i informišemo češke građane o tome šta se zaista dešava na Kosovu. Mi prenosimo vesti da je tamo srpski narod pod svakodnevnim terorom, da su pod raznim pritiscima fizičkim i psihičkim i da se tamo jako teško živi - naglašava Dvoržak.

Kako kaže, znamo da je češki narod u poslednjih deset, petnaest godina, dosta promenio svoje mišljenje o Kosovu.

- Bilo je puno pritisaka od stane Medlin Olbrajt na Češku Republiku. Bio je i veliki pritisak na medije - kaže Dvoržak.

#Kosovo

#Nebojša Krstić

#Novo jutro

#Češka

'